חששות ותפיסות מוטעות בקרב חולי סרטן עלולות לעכב הצטרפות לניסויים קליניים

מידע נוסף

רקע למחקר

ניסויים קליניים הם חלק חיוני בפיתוח תרופות וטיפולים חדשים לסרטן, ומאפשרים לחולים לקבל גישה לטיפולים חדשניים לפני שהם מאושרים לשימוש רחב. עם זאת, מחקר זה, שפורסם בכתב העת "BMC Medical Research Methodology" בינואר 2022, מראה כי קיימות תפיסות מוטעות רבות בקרב חולי סרטן בנוגע לניסויים קליניים, אשר עלולות למנוע מהם להשתתף בניסויים אלה. הבנה נכונה של מהות הניסויים הקליניים יכולה לשפר את הסיכויים של מטופלים להצטרף ולהיות חלק מהתקדמות רפואית משמעותית.

 

תוצאות המחקר

המחקר נערך על ידי ד"ר נתנאל אשר עם עמיתיו, והתבסס על סקר שנערך בקרב חולי סרטן. הממצאים הראו כי רבים מהמטופלים נמנעים מלהצטרף לניסויים קליניים בשל חששות ותפיסות מוטעות, שחלקן נפוצות מאוד:

 

  1. הסיכון לקבל פלצבו במקום טיפול אמיתי: חלק מהמטופלים חשבו שאם הם יצטרפו לניסוי קליני, קיים סיכוי גבוה שהם יקבלו פלצבו (טיפול דמה) ולא טיפול אמיתי. תפיסה זו גרמה לחשש שמצבם עלול להחמיר אם הם לא יקבלו את הטיפול הנכון. בפועל, לא בכל ניסוי קליני יש שימוש בפלצבו, וגם כאשר כן, לרוב מדובר במקרים שבהם אין טיפול מוכח אחר, והמשתתפים עדיין מקבלים טיפול רפואי מתאים.
  2. האמונה כי ניסויים קליניים הם "המוצא האחרון": מטופלים רבים מאמינים שניסויים קליניים נועדו רק לחולים שאין להם עוד אפשרויות טיפול אחרות, ושמדובר בסוג של "ניסוי חירום". תפיסה זו מונעת ממטופלים במצב טוב יחסית לשקול את האפשרות של השתתפות בניסויים קליניים, שעלולים להציע להם טיפולים חדשניים עם סיכויי הצלחה גבוהים.
  3. חוסר אמון במערכת הבריאות: חלק מהמטופלים הביעו חוסר אמון במערכת הבריאות, מתוך חשש שהניסויים הקליניים נעשים בעיקר כדי לקדם אינטרסים של חברות תרופות ולא מתוך דאגה אמיתית לבריאותם. חששות אלה גרמו לחלק מהמטופלים לסרב להצטרף לניסויים קליניים, גם כאשר אלו היו עשויים להועיל להם.
  4. האמונה שההשתתפות בניסוי קליני תגרום להם לאבד שליטה על הטיפול: ישנם מטופלים החוששים שכאשר הם מצטרפים לניסוי קליני, הם מאבדים את השליטה על בחירת הטיפולים שלהם. הם חוששים שההחלטות הרפואיות יתקבלו ללא התייעצות עמם, וכי הם לא יוכלו לסרב לטיפולים שאינם מעוניינים בהם.
  5. חשש מפני סיכונים לא ידועים: חלק מהמטופלים הביעו חשש מכך שהטיפולים הניסיוניים עלולים לגרום לתופעות לוואי לא ידועות או לסיכונים שהם אינם מודעים להם. למרות שהסבר מדויק על הסיכונים הפוטנציאליים ניתן למטופלים לפני כניסתם לניסוי, החששות מפני הלא נודע גרמו לרבים להימנע מהשתתפות.

 

מסקנות המחקר

המחקר מדגיש את החשיבות של הסברת תהליך הניסוי הקליני לחולי סרטן, ועל הצורך לשנות את התפיסות המוטעות הקיימות בנושא. החוקרים ממליצים לרופאים ואנשי צוות רפואי להשקיע בהסברת התהליך, ליידע את המטופלים על היתרונות והסיכונים של ניסויים קליניים, ולהבטיח כי המטופלים מבינים את מהות ההשתתפות ואת ההזדמנויות שהניסויים מציעים להם.

 

מסקנות המחקר הזה חשובות במיוחד לקידום המדע הרפואי ולשיפור הטיפול בחולי סרטן, בכך שהן מאפשרות למטופלים לקבל החלטות מושכלות יותר לגבי השתתפותם בניסויים קליניים, ובכך לשפר את סיכויי הצלחת הטיפולים.

קישור למאמר –  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34996362

לתיאום פגישת ייעוץ עם ד"ר אשר

מלאו את הטופס וניצור איתכם קשר בהקדם.

מאמרים נוספים

תוצאות טיפול במלנומה עורית של איזור הראש והצוואר שאינה ניתנת לניתוח או עם גרורות – תובנות מהעולם האמיתי

רקע למחקר מלנומה של עור הראש והצוואר היא אחת הצורות המורכבות ביותר של סרטן העור, במיוחד כאשר המחלה מתפשטת (גרורתית) או אינה ניתנת לניתוח. הטיפול במקרים כאלה מאתגר במיוחד ודורש

קרא עוד >>

השאירו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם