סרטן של תאי מרקל (MCC – Merkel Cell Carcinoma) הוא סוג נדיר של סרטן עור, הנחשב לאחד האגרסיביים מבין סרטני העור, ולצערנו מודעות ציבור הרופאים לסוג גידול זה, נמוכה. מקור סרטן זה הוא תאי מרקל – תאי חישה הנמצאים בשכבת האפידרמיס של העור. תאים אלו פועלים כקולטני מגע, ומעבירים למוח תחושות של מגע עדין בעור. כאשר תאים אלו עוברים התמרה סרטנית, הם הופכים לגידול מסוג קרצינומה של תאי מרקל.
סרטן עור MCC נדיר מאוד ומהווה פחות מ-1% מכלל גידולי העור. בישראל מאובחנים מדי שנה כ-40 מקרים חדשים, מתוכם כשליש עם מחלה גרורתית.
קצב התפשטותו של MCC יחסית גבוה ולכן הנטייה שלו לשלוח גרורות לאיברים חיוניים בגוף. אם הסרטן מאובחן בשלב מוקדם, לפני שהספיק לשלוח גרורות, כ-70% מהחולים שורדים בחלוף 5 שנים. לעומת זאת, כאשר המחלה הופכת לגרורתית, שיעור ההישרדות צונח לפחות מ-25%. בנוסף, MCC מגביר את הסיכון להופעת גידולים נוספים, כמו מלנומה ממאירה של העור.
סימנים ואבחון של סרטן תאי מרקל
MCC מתאפיין במראה של נגע סגלגל או גבשושית בגוון ורוד-אדום המופיעה על פני העור, לרוב באזורים שנחשפו לשמש. הנגע אינו רגיש למגע ואינו כואב, אך הוא צומח במהירות ועלול להפוך לפצע פתוח..בשל נדירות המחלה, MCC לעיתים מאובחן מאוחר, ולכן חשוב להיות מודעים לנגעים חשודים ולפנות לבדיקה מוקדמת אצל רופא עור.
גורמי סיכון להתפתחות MCC
- חשיפה לקרינת UV: חשיפת יתר לשמש לאורך שנים גורמת לנזק מצטבר ב-DNA ומפחיתה את יכולת מערכת החיסון להיאבק בנגעים סרטניים.
- גוון עור בהיר: אנשים בעלי עור, שיער ועיניים בהירים נמצאים בסיכון גבוה יותר לנזקי קרינת UV.
- גיל מבוגר: MCC נפוץ יותר בקרב אנשים בעשור השביעי והשמיני לחיים.
- מערכת חיסון מוחלשת: אנשים עם מערכת חיסון מוחלשת עקב מחלות או טיפולים תרופתיים (כמו מושתלי איברים) נמצאים בסיכון מוגבר.
- הדבקה בווירוס הפוליומה: מחקרים מצביעים על קשר בין הדבקה בנגיף Merkel cell polyomavirus לבין התפתחות MCC, כאשר הנגיף נמצא חיובי בכ-80% מהמקרים.
תהליך האבחון
אבחון MCC נעשה באמצעות ביופסיה של הנגע החשוד. לאחר אישוש החשד ע"י תשובה פתולוגית חיובית ל- MCC, מתבצעת הדמיה של כל הגוף (בד"כ PETCT) וביופסיה של בלוטת הזקיף כדי לבדוק אם התאים הסרטניים התפשטו לבלוטות הלימפה הקרובות. גילוי מוקדם של המחלה הוא קריטי ויכול להציל חיים, ולכן חשוב לבצע בדיקות קבועות אצל רופא עור, במיוחד לאנשים הנמצאים בקבוצות סיכון.
אפשרויות טיפול בסרטן תאי מרקל
הטיפול ב-MCC מותאם לשלב שבו אובחנה המחלה:
- שלב 1: ניתוח לכריתה רחבה של הנגע כאשר המחלה עדיין מקומית.
- שלב 2: ניתוח לכריתת הנגע בשילוב טיפול קרינתי באיזור המחלה הראשונית בעור, במקרים בהם יש מאפיינים אגרסיביים בדו"ח הפתולוגי, או כאשר גודלו מעל 1 ס"מ.
- שלב 3: ניתוח לכריתת הנגע ובלוטות הלימפה הנגועות, בתוספת הקרנות לאזור הניתוח ולאגן הניקוז הלימפטי. אפשרות לטיפול אימונותרפי מניעתי נבדקת במחקרים.
- שלב 4: טיפול אימונותרפי במקרים בהם המחלה גרורתית או שבה המחלה חזרה לאחר טיפול.
טיפולים חדשניים ב-MCC
במקרים של MCC גרורתי, ניתן כיום טיפול אימונותרפי באמצעות תרופות כמו אבלומאב (באוונציו) או פמברוליזומב (קיטרודה). טיפולים אלו מפעילים את מערכת החיסון להילחם בתאי הסרטן על ידי חסימת חלבונים המאפשרים לתאים הסרטניים לחמוק ממערכת החיסון. תרופות אלו הראו הצלחה בנסיגה משמעותית של הגידול בקרב שליש עד שני שלישים מהחולים.
הטיפול בסרטן תאי מרקל, כמו בסוגים אחרים של סרטני עור, נעשה על ידי צוות מנוסה תוך הקפדה על מתן טיפול מיטבי ומקיף לכל מטופל.