מלנומה של הציפורן

מלנומה של הציפורן

מלנומה היא סרטן המתפתח מתאי מלנוציטים, התאים האחראים על ייצור הפיגמנט מלנין בעור. ברוב המקרים, מלנומה מופיעה על העור, אך היא יכולה להתרחש גם במקומות פחות שכיחים כמו העיניים, ריריות הגוף, ובמקרים נדירים, גם בציפורניים. מלנומה ממאירה של הציפורן היא סוג נדיר של סרטן עור, הנחשב לתת-סוג של מלנומה של הקצוות (Acral Melanoma), אשר מתפתחת לרוב בכפות הידיים והרגליים או מתחת לציפורניים. מדובר בסרטן שאינו קשור לחשיפה לשמש, והוא נפוץ יותר בקרב אנשים בעלי עור כהה. מלנומה זו היא הגידול המסוכן ביותר שיכול להופיע תחת הציפורניים, ומכיוון שהיא נדירה יחסית (מהווה רק 1%-3% מכלל המלנומות), היא עלולה להיות מסוכנת במיוחד כאשר מאובחנת בשלב מתקדם.

 

משמעות האבחנה של מלנומה של הציפורן

כאשר מלנומה של הציפורן אינה מטופלת במועד, היא עלולה להתפשט דרך מערכת הלימפה או מחזור הדם ולגרום להתפתחות גרורות באיברים שונים בגוף. דוגמה לכך הוא המקרה של זמר הרגאיי בוב מארלי, שנפטר בגיל 36 ממלנומה שהתפתחה בציפורן בבוהן רגלו, שלא טופלה בזמן והתפשטה לאיברים אחרים. אם המחלה מאובחנת ומטופלת בשלב מוקדם, סיכויי ההחלמה גבוהים יחסית, אך לעיתים האבחנה מתעכבת בשל קושי בזיהוי המחלה. כאשר מלנומה של הציפורן מתגלה בשלב מאוחר, הפרוגנוזה אינה טובה, ותלויה במאפייני הגידול כמו עובי הנגע, התכייבות ומעורבות בלוטות הלימפה.

 

תסמיני המחלה

הסימן הראשון למלנומה בציפורן הוא הופעת פס חום או שחור המתמשך לאורך הציפורן, המכונה מלנוניכיה. פס זה מתחיל משורש הציפורן ומתפשט עם גדילתה, כאשר עם הזמן הוא עשוי לשנות את צבעו לגוונים נוספים כמו אפור, כחול או לבן. רוחבו של הפס יכול לנוע ממילימטר ועד סנטימטר ואף יותר, והוא עשוי לכלול מספר גוונים כהים. במקרים שבהם הפיגמנט הכהה מופיע גם בעור שמסביב לציפורן, מדובר במצב הנקרא "סימן האצ'ינסון", שמצביע על גידול ממאיר בציפורן. בשלבים מתקדמים יותר, מלנומה של הציפורן עלולה לגרום להופעת גוש תחת הציפורן, צמיחתה המהירה והתרוממותה של הציפורן, ולעיתים אף להתרופפותה. הנגע עלול לדמם או להפריש נוזלים.

 

אבחון מוקדם של המחלה

מלנומה של הציפורן קשה לאבחון בשל הנטייה שלה לחקות מצבים שפירים אחרים, כמו זיהום פטרייתי או טראומה לציפורן. לכן, חשוב לפנות לרופא עור בכל מקרה של שינוי בציפורן שאינו חולף מעצמו. הרופא עשוי להשתמש בדרמוסקופ, מכשיר שמאפשר בדיקה לא פולשנית של העור, כדי לזהות מאפיינים שעשויים להעיד על מלנומה. אם יש חשד לגידול ממאיר, תתבצע ביופסיה שבמהלכה תילקח דגימה ממיטת הציפורן לבדיקה מעמיקה במעבדה. ספציפית במקרי חשד למלנומה של הציפורן, קיימת חשיבות רבה למקצועיות ולנסיון הרופא הנוטל את הביופסיה, שכן מדובר בפרוצדורה מעט מורכבת.

 

הטיפול במלנומה של הציפורן

הטיפול במלנומה של הציפורן עשוי לכלול שילוב של ניתוחים, טיפולים אימונותרפיים וביולוגיים, ותלוי במידת התפשטות המחלה ובשלב שבו היא מאובחנת. אם הגידול מתגלה בשלב מוקדם, ניתוח להסרת הציפורן ויחידת הציפורן כולה, כולל שולי ביטחון של רקמה בריאה, הוא הטיפול המקובל. במקרים של גידול עמוק או התפשטות המחלה לבלוטות הלימפה, ייתכן שיהיה צורך בכריתת חלק מהאצבע, דגימת בלוטת זקיף או דיסקציה לימפטית כלומר הסרת בלוטות לימפה נגועות. טיפולים אלו מתבצעים תחת הרדמה מלאה ודורשים מספר ימי אשפוז. לעיתים יש צורך במתן טיפולים למניעת הישנות המחלה, כגון אימונותרפיה או טפיול ביולוגי.

 

הפחתת הסיכון לפתח מלנומה חודרנית של הציפורן

חשוב להיות מודעים לכל שינוי חשוד בציפורן ולפנות לבדיקה אצל רופא עור מומחה. מחקרים מצביעים על כך שחשיפה למנורות לייבוש לק ג'ל עלולה לגרום לשינויים בתאים אנושיים, כולל התפתחות מוטציות ונזקים גנטיים, מה שעשוי להוביל לסיכון מוגבר למלנומה של הציפורן. עם זאת, יידרש מחקר נוסף כדי להבין את הקשר המדויק בין השימוש במנורות אלו לבין סרטן הציפורניים.

 

סוגי גידולים אחרים בציפורן

מלנומה של הציפורן היא רק סוג אחד של גידול שיכול להופיע מתחת לציפורניים. גידולים נוספים כוללים קרצינומה של תאי קשקש (SCC) וקרצינומה של תאי בסיס (BCC), שהם גידולים שאינם מלנוציטיים. הרחבה על סוגי גידולים אלו ניתן למצוא במאמרים נוספים בנושא קרצינומה של העור.

רוצים לשמוע פרטים נוספים?

מלאו את הטופס וניצור איתכם קשר בהקדם.

השאירו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם